22-08-2013 09:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

5,4 sterren op een schaal van 1 tot 5. De Tesla Model S, een elektrische sedan, is als veiligste auto ooit uit een Amerikaanse crashtest gekomen.

In de veiligheidstest van de National Highway Traffic Safety Administration kreeg de Model S vijf sterren in elke categorie. Vanwege de rekenmethode kreeg de elektrische auto een gecombineerde scoren van 5,4 sterren, waarmee de auto de veiligste ooit is op de weg, inclusief busjes en SUV’s. De score geeft de kans weer op letsel bij aanrijdingen aan de voor-, zij- en achterkant, alsmede bij het over de kop slaan.

Er zijn goede redenen voor die hoge veiligheidsscore, zegt Tesla. Omdat een elektrische auto geen grote brandstofmotor heeft onder de kap, is de kreukelzone aan de voorzijde extra groot. De motor van de Model S meet ongeveer 30 centimeter in diameter en is vlakbij de achteras gemonteerd. De ruimte aan de voorzijde is beschikbaar als tweede kofferbak.

De Model S slaat ook bijna niet over de kop. Omdat de batterijen dichtbij de bodemplaat zijn gemonteerd heeft de auto een zeer laag zwaartepunt. Dat zorgt voor een extreem goede wegligging en dus veiligheid. Tijdens de crashtest kon de auto niet op zijn kop worden gekregen met de gebruikelijke testmethoden, aldus Tesla.

De goede berichten over Tesla charmeren investeerders en beleggers. Het bedrijf is inmiddels winstgevend en rapporteerde recent goede kwartaalcijfers. De Model S won de ‘Car of the Year Award’ van autoblad Motor Trend. Het aandeel is inmiddels gestegen tot $147, een stijging van 300 procent in 2013.

Bron: Sustainable Business News

Foto: Niall Kennedy via Flickr.com