11-07-2016 18:41 | Door: Eelco Brandes

Volkswagen produceert voertuigen en onderdelen 25 procent duurzamer dan vijf jaar geleden. Daarmee bereikt het bedrijf zijn zelfopgelegde duurzaamheidsdoelen drie jaar eerder dan gepland.

Bovendien betaalt het zich ook direct uit: door alle maatregelen heeft Volkswagen sinds 2010 al meer dan € 100 mln bespaard. Het succes is te danken aan het eigen duurzaamheidsprogramma, ‘Think Blue Factory', stelt Volkswagen.

Voor Volkswagen zorgt dit ervoor dat natuurlijke hulpbronnen efficiënt worden benut en dat emissies worden verminderd. Tussen 2010 en 2015 heeft Volkswagen bijvoorbeeld de gemiddelde milieubelasting met 25,3 procent teruggebracht.

Het energieverbruik daalde met 24,7 procent, de CO2-uitstoot met 29,1 procent en de hoeveelheid afval werd maar liefst 46,5 procent minder. Het verbruik van water kwam 18,2 procent lager uit en dat van oplosmiddelen 8,2 procent.

Succesrecepten uitwisselen

Een belangrijk onderdeel van Think Blue. Factory is volgens de auto-fabrikant dat 'succesrecepten' worden uitgewisseld, zodat ze ook in andere fabrieken van het merk kunnen worden toegepast. Het begint met kleine maatregelen.

Zo zorgt het gebruik van restwarmte bij de productie van krukassen in de fabriek in Salzgitter voor 46 procent energiebesparing, meldt het bedrijf. Ook zijn er grotere projecten. In Emden benut Volkswagen aardwarmte en in Wolfsburg is een innovatieve kunststof-lakstraat in gebruik genomen.

Lees ook: Volkswagen komt met 30 elektrische modellen in 2025

Bron: Volkswagen | Foto: public domain | Infographic: Robin de Boer