12-07-2016 12:06 | Door: Eelco Brandes

De eerste connected car van Alibaba is begin juli gelanceerd. De innovatieve auto is verbonden met de telefoon, betaalgegevens, camera’s en eventueel zelfs een drone.

Saic Motor en Alicar, onderdeel van Alibaba, hebben ruim twee jaar gebouwd aan de connected car met de naam OS'Car RX5 en een zogeheten YunOS-besturingssyteem. Dit is het smart besturingssysteem van Alibaba, meldt Slashgear.

De connected car is volgens het Chinese bedrijf, ook bekend van de retailwebshop, speciaal gebouwd voor de veranderende automobielindustrie. “Onder het motto 'your car is your ID' is de OS'Car RX5 verbonden met de telefoon, betaalgegevens, camera’s en eventueel zelfs een drone. De bestuurder hoeft de auto niet meer uit om te betalen bij benzinestations”, aldus Alibaba over de innovatie.

Drone die files ziet

Ook bijzonder: de bestuurder kan mondeling opdrachten geven aan de auto. Daarnaast vliegt een drone automatisch mee aan de hand van de locatie van de connected car. De drone biedt bijvoorbeeld kansen voor het voorzien van files.

De connected car kost volgens Slashgear tussen de $14.940 en $ 28.000, afhankelijk van het model. Alibaba krijgt reeds orders binnen en zegt te gaan leveren vanaf augustus dit jaar.

connected car alibaba

Zelfrijdende auto's

Alibaba is niet de enige die bezig is met de ontwikkeling van connected cars. In China ontwikkelen verschillende organisaties, zoals Tencent, Baidu en Leeco, besturingssystemen voor dit type auto's. Er wordt daarnaast veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

connected car

Bron: Slashgear | Foto's Alibaba