13-07-2016 12:05 | Door: Eelco Brandes

Een hybride vliegtuig dat na de landing verder gaat als trein, metro of bus, en ook nog eens energiezuinig is, dat heeft een Zwitsers team ontworpen.  

Zodra het toestel, de zogeheten Clip-Air, geland is, worden de vleugels van de passagierscapsule gehaald, meldt Clip-Air. Vervolgens kan het apparaat verder rijden op het land, zonder dat passagiers hoeven over te stappen.

De bedoeling is dat in iedere capsule 450 passagiers mee kunnen, vergelijkbaar met een Airbus A380. In het huidige ontwerp kunnen er maximaal drie capsules aan de vleugels gezet worden.

Het hybride toestel heeft volgens de bedenkers vele voordelen. Zo zou de Clip-Air onder meer beter aansluiten op de behoeften van reizigers, en flexibeler en energiezuiniger zijn.

Prototype

De ontwerpers van de Zwitserse Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL) zeggen dat het tussen de veertig en vijftig jaar duurt voordat het toestel te gebruiken is. Om de Clip-Air volledig operationeel te maken, moet de infrastructuur van onder meer vliegvelden en treinstations volledig worden aangepast. Bovendien is er nu nog geen prototype van het vliegtuig. De ontwerpers verwachten die in de komende vijf tot tien jaar te maken.

Bron: EPFL, Clip-Air | Foto's: EPFL, Clip-Air (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)