25-07-2016 12:10 | Door: Eelco Brandes

De Nederlandse Spoorwegen gaat op energie besparen door stilstaande treinen volledig uit te zetten. Dit gebeurde in het verleden niet en dat kostte het spoorbedrijf jarenlang honderdduizenden euro’s teveel aan elektriciteit.

Dat meldt De Telegraaf zondag. Als een trein afgerangeerd wordt, moeten machinisten voortaan de pantograaf van de bovenleiding halen. Alleen al deze maatregel bespaart jaarlijks al genoeg energie om 8 miljoen kilometer te rijden met een trein van gemiddelde lengte. In totaal rijdt het spoorbedrijf jaarlijks 124 miljoen kilometer per jaar.

Duurzaamheidsplan

Het project is onderdeel van een groot duurzaamheidsplan waarmee NS in een periode van vijf jaar het energieverbruik met een zesde wil terugdringen. In vergelijking met 2005 moet het in 2020 per reizigerskilometer zelfs om een halvering gaan. Met deze maatregel wordt een groot deel van het doel al in twee jaar gehaald.

ProRail

Eerder lanceerde ook ProRail een duurzaamheidsplan voor het nationale spoorwegennet. In samenwerking met The Green Quest, een projectteam van onder meer Engie en Suez, verwacht ProRail ruim € 450.000 te besparen dankzij duurzame oplossingen.

Luister hieronder een fragment over The Green Quest terug op DuurzaamBV Radio:

Lees ook:

Interview NS-CEO Van Boxtel: “Het gaat allemaal om verleiding”

Bron: Telegraaf | Foto: public domain