08-08-2016 07:10 | Door: Eelco Brandes

De Rotterdamse Watertaxi heeft zijn vloot uitgebreid met een nieuwe, innovatieve boot: de eerste Plug-in Hybride Watertaxi, kortweg de PHW.

De nieuwe plug-in hybride watertaxi is voorzien van het zogeheten Torqeedo Deep Blue hybrid-systeem en kan twaalf passagiers vervoeren met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. De watertaxi wordt ingezet op de Nieuwe Maas in het Rotterdamse centrumgebied.

Het Deep Blue hybrid-systeem van Torqeedo is hetzelfde als dat in de jachtbouw wordt toegepast: een serie hybride opstelling met een elektrische aandrijving van 50 kilowatt gecombineerd met een lithium-accupakket en een 20 kilowatt-generator om extra stroom op te wekken.

Daarnaast is in de watertaxi een dubbele generator toegepast. Zo kan er, afhankelijk van de drukte, voor worden gekozen om puur op de accu’s te varen dan wel één of twee generatoren bij te schakelen.

Uitbreiding

Met deze configuratie is de PHW geluidsarm en wordt volgens Watertaxi flink bespaard op brandstof en de uitstoot van CO2 en NOx. Op termijn wordt de watertaxivloot met meerdere PHW’s versterkt.

Bron: De Stille Boot | Foto's: De Stille Boot