08-08-2016 16:15 | Door: Fitria Jelyta

Het studententeam Forze van de Technische Universiteit (TU) Delft heeft de nieuwe waterstofauto Forze VII getest op het TT circuit van Assen. Door innovatieve raceauto's te ontwikkelen, willen de studenten waterstoftechnologie promoten.

De Forze VII is een waterstofbrandstofcelauto. Daarbij wordt waterstof samen met zuurstof uit de lucht omgezet in water en elektriciteit. Volgens het studententeam zijn de waterstofauto’s van Forze de enige raceauto’s in de wereld waarmee coureurs kunnen racen zonder enige vorm van schadelijke uitstoot.

Waterstofauto Forze Delft

Duurzaam alternatief voor fossiele brandstof

In maart van dit jaar onthulde het raceteam van TU Delft de body van de Forze VII. Afgelopen zondag is de Forze VII op het TT circuit van Assen officieel onthuld tijdens de Gamma Racing Day. Coureur Jan Lammers bestuurde de racewagen.

“Het is belangrijk dat Nederland zich bewust is van alternatieven voor fossiele brandstoffen”, zegt Lammers in een persbericht. “Dat deze waterstofraceauto de strijd aangaat met bezineauto’s spreekt tot de verbeelding: waterstof is een alternatief met ongekende mogelijkheden, in tegenstelling tot de beperkte hoeveelheid fossiele brandstoffen.”

Wereldrecords verbreken

De voorganger van Forze VII, de Forze VI, verbrak in 2015 het elektrische ronderecord op het circuit van Zandvoort. De waterstofauto wist een rondetijd van 2 minuten, 5 seconden en 450 milliseconden op de borden te krijgen en daarmee het oude record van een Tesla Roadster met 5,45 seconden te verbreken. Ook heeft de Delftse racewagen op waterstof het ronderecord op de Nürburing Nordschleife verbroken met coureur Jan Lammers achter het stuur.

Ten opzichte van de Forze VI, heeft het model Forze VII een topsnelheid van 210 kilometer per uur en accelereert de waterstofraceauto in minder dan 4 seconden naar de 100 kilometer per uur. Volgens Forze-teammanager Rick Everaert is het belangrijk dat het voertuig veilig lange afstanden kan afleggen. Daarom is er meer testtijd nodig voordat de Forze VII wereldrecords mag gaan verbreken op het circuit, stelt hij. 

Bron: TU Delft, Forze Delft | Foto: Forze Delft (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)