12-08-2016 14:04 | Door: Eelco Brandes

Audi presenteert het prototype van een nieuwe schokdemper die kinetische energie kan opvangen. Bovendien neemt deze minder ruimte in dan conventionele dempers.

Dat schrijft Autokopen.nl. Audi biedt een kijkje in de keuken en presenteert de 'schokdemper van de toekomst'. Het merk heeft een werkend prototype van de zogenaamde Eros, een elektromechanische schokdemper. Die biedt diverse voordelen ten opzichte van een conventionele schokdemper.

Alle kinetische energie die wordt veroorzaakt door oneffenheden in de weg en het nemen van bochten wordt door conventionele schokdempers geabsorbeerd en gaat dus verloren. De Eros-dempers van Audi vangen de energie op.

Besparing

De opgevangen energie wordt vervolgens via een koppeling in elektriciteit omgezet. Die kan worden gebruikt door een elektromotor van een (48 Volt) hybridesysteem. De eerste prototypes hebben een CO2-besparing van 3 gram per kilometer gerealiseerd, ten opzichte van een hybride auto zonder elektronische schokdempers.

De eerste testen met de nieuwe schokdempers zijn volgens Audi veelbelovend. Het merk noemt de kans dat de Eros zijn weg naar productiemodellen vindt dan ook ‘aannemelijk’.

Bron: Autokopen.nl | Foto: public domain/Audi