17-08-2016 10:30 | Door: Hidde Middelweerd

Als inwoners van de Verenigde Staten massaal overstappen op elektrisch vervoer, leidt dit tot een reductie van 30 procent in uitstootgassen door transport.

Dit stelt het Massachusetts Institute of Technology (MIT) naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek. Een artikel naar aanleiding van dit onderzoek verscheen deze week in het tijdschrift Nature Energy.

Kleine afstanden

Volgens de onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat elke inwoner van de Verenigde Staten overstapt op elektrisch vervoer. Het onderzoek wijst echter uit dat dit in veel gevallen wel mogelijk is. De meeste Amerikanen rijden dagelijks namelijk kleine afstanden, waardoor de actieradius van een gemiddelde elektrische auto in bijna alle gevallen toereikend is, zelfs als deze alleen ’s nachts oplaadt. “Ongeveer 90 procent van de personenauto’s in de VS kan nu al vervangen worden door een elektrische variant”, zegt hoofdonderzoeker Jessica Trancik.

De onderzoekers van MIT besteedden 4 jaar aan het vergaren van GPS-data, waarmee ze vervolgens de rijpatronen van miljoenen personenauto’s in Texas, Georgia en California konden analyseren. Hier kwam de conclusie uit voort dat 90 procent van personenauto’s vervangen kan worden door elektrische varianten, zonder dat de gebruikers hier financieel op achteruit gaan.

Uber voor benzineauto’s

Ondanks bovenstaande conclusie denkt Trancik dat benzine- en dieselauto’s essentieel zijn in de massale overstap naar elektrisch vervoer. Lange afstanden vormen namelijk nog steeds een obstakel voor elektrisch vervoer; de infrastructuur van laadpalen in de Verenigde Staten schiet momenteel nog tekort. “Mensen stappen pas over op elektrisch vervoer als ze weten dat ze altijd in hun behoeften worden voorzien.”

Om dit probleem op te vangen, denkt Trancik aan een autodeeldienst voor benzine- en dieselauto’s. “Op die manier kan men overstappen op elektrisch vervoer en een benzineauto huren als men een keer een lange afstand moeten afleggen”, zegt Trancik. “Dit moet net zo gemakkelijk worden als het huren van een Uber.”

Klimaatdoelstellingen

Transport is in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor ongeveer 33 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen, stelt MIT. Een massale overstap naar elektrisch vervoer kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen die de Verenigde Staten gesteld heeft.

Bron: MIT News | Foto: Pixabay (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)