17-08-2016 18:30 | Door: Hidde Middelweerd

Ford wil binnen vijf jaar een volledig zelfrijdende auto op de markt brengen, om deze in eerste instantie in te zetten als autodeelservice en vervoersdienst. De auto in kwestie heeft dus geen stuur of pedalen.

Dit maakte het automerk dinsdag bekend. Om de auto in 2021 op de markt te kunnen brengen, investeert Ford in vier startups, waarmee het nauw gaat samenwerken. Het gaat om de startups Velodyne, SAIPS, Nirenberg Neuroscience LLC en Civil Maps.

Velodyne is gespecialiseerd in de ontwikkeling van sensoren die geschikt zijn voor massaproductie, SAIPS en Nirenberg Neuroscience LLC houden zich bezig met de software die als chauffeur gaat fungeren en Civil Maps is gespecialiseerd in het driedimensionaal in kaart brengen van de omgeving van een auto.

Ook verdubbelt Ford het aantal werknemers in haar Research and Innovation Center in Silicon Valley en breidt het haar testvloot van zelfrijdende auto’s uit, van tien naar dertig.

Volledig zelfrijdend

Ford’s eerste volledig zelfrijdende auto valt onder categorie 4 in de ranking van Society of Automotive Engineers. Dit houdt in dat de auto volledig autonoom kan rijden, zonder tussenkomst van een menselijke chauffeur. Op niveau 5 kan een zelfrijdende auto elke situatie aan die een menselijke bestuurder ook aan zou kunnen, zoals slechte weersomstandigheden.

Tesla

Ford is niet het enige automerk dat zelfrijdende auto’s in ontwikkeling heeft. Ook Tesla, LeEco, Nissan, Audi en een schare aan andere automerken zijn er druk mee bezig.

Bron: Ford