22-08-2016 19:00 | Door: Hidde Middelweerd

De elektrische bussen van de Finse start-up Linkker beschikken over een batterij die tien jaar meegaat, zonder dat de actieradius afneemt.

Dit meldt OVPro.

Elektrische bus

Linkker maakt elektrische bussen die, volgens de start-up, batterijen hebben met de langste levensduur. Erik van der Staak, business developer van Linkker in Nederland, stelt dat de batterijen in ieder geval 15.000 cycli meegaan en misschien zelfs 18.000. Dit staat gelijk aan een gebruiksduur van acht tot tien jaar in een stedelijke omgeving.

De bus van de Finse start-up is volledig elektrisch en heeft een actieradius van 30 tot 50 kilometer op een volle batterij. Dit lijkt niet zoveel, maar na een laadtijd van 2 tot 3 minuten, kan hij er alweer even tegenaan.

De bus is 12 meter lang, maar Finkker brengt volgend jaar ook langere varianten op de markt. De body en het onderstel van het voertuig bestaan volledig uit aluminium, waardoor Linkker’s model beduidend lichter is dan andere elektrische bussen.

Nederland

Eerder dit jaar werd bekend dat Finkker plannen heeft om hun elektrische bus in Nederland te lanceren.  De bus wordt dan ook binnenkort gepresenteerd op de beurs BusVision in de Expo Houten (12 en 13 oktober).

In Finland en Denemarken rijden de bussen van Linkker al rond.

Bron: OVPro | Foto: IK's World Trip via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)