26-08-2016 12:00 | Door: Hidde Middelweerd

De eerste elektrische rickshaw met zonnepanelen op het dak rijdt sinds een week rond in Kerala, een deelstaat van India in het Zuidwesten van het land.

Dit meldt The Hindu.

Zonne-energie

Rickshaws zijn scooters met drie wielen die in India op grote schaal ingezet worden als taxiservice. De zonnepanelen op het dak van de duurzame variant wekken genoeg energie op om de batterij van de e-rickshaw gevuld te houden. De duurzame rickshaw heeft een topsnelheid van 40 kilometer per uur en kan 80 kilometer rijden op 6 uur laadtijd.

Na het pilotproject worden de e-rickshaws geïntroduceerd in verschillende steden in Kerala. De e-rickshaw met zonnepanelen is ontwikkeld door Lifeway Solar Private Limited.

Duurzame energie

Georgekutty Karianappally van Lifeway Solar Private Limited: “Ik hoop dat we hiermee een cultuur creëren waarin duurzame energie een normaal onderdeel wordt van het dagelijks leven. Een cultuur waar mensen de gewoonte hebben om rickshaws te delen, om zo koolmonoxide emissies te reduceren.”

Elektrische rickshaws

Elektrische rickshaws worden steeds populairder in India. Vooral toeristen prefereren de duurzame variant van de driewieler, meldt The Tribune India. Het ministerie van Transport drong onlangs aan bij deelstaten om de registratie en het verlenen van een vergunning te vergemakkelijken, zodat e-rickshaws sneller het Indiase straatbeeld over kunnen nemen.

Bron: The Hindu, The Tribune India, Economic Times | Foto: Abdulla Al Muhairi via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)