09-09-2016 09:55 | Door: Erik Verheggen

Rotterdam en zestien andere gemeente plaatsen in totaal 4.000 laadpalen. De opdracht voor de plaatsing, het beheer en de exploitatie van de palen is gegund aan Engie Services.

Met Engie Services geven vijftien gemeenten uit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Gouda een forse impuls aan het aantal laadpalen in de regio. Het is voor het eerst dat op deze grote schaal een aanbesteding voor laadinfrastructuur in de markt is gezet.

Big data

Big data-analyse gaat een belangrijke rol spelen bij het plaatsen van nieuwe laadpalen. Daarbij ligt de focus niet meer alleen op het plaatsen van palen, maar ook op een optimale benutting van het oplaadnetwerk.

“We gaan nauwkeurig monitoren hoe en hoe vaak de nieuwe oplaadpunten worden gebruikt”, zegt Jacco van der Burg, Manager Business Development & Innovatie bij Engie Infra & Mobility, in een persbericht. “Op basis van deze analyses plaatsen we waar nodig extra palen."

Engie verwacht door het verkrijgen van deze opdracht, het elektrisch rijden in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag naar een volgende fase te kunnen brengen. “Hier kunnen we door het gebruik van elektrisch vervoer te stimuleren grote stappen zetten als het gaat om een verbetering van de luchtkwaliteit, een vermindering van de CO2-uitstoot en ook van geluidshinder”, meldt het bedrijf.

Laadpalen

De laadpalen gelden nadrukkelijk als publieke voorziening. Iedereen kan dus gebruikmaken van de oplaadcapaciteit. Een belangrijke doelstelling binnen het project is het aanmerkelijk versnellen van het aanvraag- en realisatieproces. Via een online aanvraagsysteem kunnen Rotterdammers gemakkelijk checken of het zinvol is een aanvraag voor uitbreiding van het netwerk te doen, of dat ze al in de buurt van een laadpaal wonen of werken.

De betrokken partijen testen samen met de fabrikant van de laadpalen, EV-Box, ook innovaties als slim laden. Hiermee draagt elektrisch rijden de komende jaren ook nadrukkelijk bij aan de energietransitie, meldt Engie Services

Bron: Engie Services | Foto: EV Box