16-10-2013 11:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Donaties van de Duitse auto-industrie aan de partij van Angela Merkel vallen samen met het uitstel van Europese CO2-wetgeving.

Slechts weken na de Duitse verkiezingen heeft de conservatieve partij van bondskanselier Angela Merkel, het CDU, een aantal zeer gulle donaties die samen oplopen tot €690.000. Dat heeft het Duitse blad Der Spiegel bekend gemaakt, na publicaties op een openbare overheidswebsite.

De donaties zijn opmerkelijk, aangezien ze komen van de Quandt/Klatten-familie die bijna de helft van BMW bezit. Ze vallen daarbij samen met het moment dat Duitsland het voor elkaar heeft gekregen om de CO2-limieten voor auto’s af te zwakken. Dat is gunstig voor makers van luxeauto’s, zoals BMW.

De onderhandelingen zijn door het dwarsbomen van Duitsland weer terug bij af doordat de ministers van de 28 EU-lidstaten overeenstemming bereikten over het heropenen van het akkoord. Alle betrokken partijen kunnen nu weer terug naar hun tekentafels.

Hoge prijs

LobbyControl, een Duitse antilobbygroep, uit felle kritiek op de donaties aan Merkels partij. “De grootste donaties tot nu toe in het verkiezingsjaar 2013 kwamen nog geen maand na de verkiezingen. Je kunt je hierbij afvragen of de Quandt/Klatten-familie doelbewust zijn steun buiten de verkiezingscampagne heeft gehouden,” zei Christina Deckwirth, een campagnevoerder bij de organisatie.

Cambridge Econometrics, een Brits adviesbureau, onderzocht hoeveel Europa zou besparen aan olie-import wanneer de doelstelling van 95 gram CO2 per kilometer ingesteld zou worden. De EU als geheel zou per jaar zo’n €70 mrd besparen en Duitsland alleen zou al €9 mrd besparen.

“Het is een onacceptabele prijs, die nu door Europese bestuurder en onze planeet moeten worden betaalt,” vindt Greg Archer van de campagne groep Transport & Environment.

Maar ook Duitsland heeft waarschijnlijk een hoge prijs betaald voor deze actie. Hoewel het ze lukte om maandag een minderheidssteun te krijgen van andere EU lidstaten hebben veel van hen laten blijken hoe ongemakkelijk zij zich voelen bij de manier waarop Duitsland het spel heeft gespeeld.

Bron: Spiegel

Foto: European Parliament via Flickr