18-10-2013 12:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nissan heeft de ZEOD RC onthuld, de eerste raceauto die een volle ronde van het circuit van Le Mans (13,6 km) geheel elektrisch zal afleggen.

Begin dit jaar kondigde de CEO van Nissan, Carlos Ghosn, aan dat het automerk in 2014 zal gaan deelnemen aan de 24-uursrace van Le Mans met een elektrisch aangedreven auto.

Na slechts acht maanden keihard werken onthulde Nissan donderdag de ZEOD RC bij het hoofdkantoor in Yokohama.

De Zero Emissions On Demand Race Car, zoals de ZEOD RC volledig heet, is stiekem een hybride auto, want hij heeft ook een kleine turbo-benzinemotor aan boord. Toch moet de auto uitsluitend op zijn batterijen snelheden boven de 300 kilometer per uur kunnen halen.

Testplatform

De racewagen zal tijdens de 24-uursrace starten vanuit ‘Garage 56’. Deze categorie is speciaal voor auto’s die voorzien zijn van nieuwe, innovatieve aandrijvingstechnologieën.

Nissan wil de auto als testplatform gebruiken voor de ontwikkeling van elektrische racetechnologie. De geboekte resultaten wil de fabrikant inzetten voor toekomstige raceauto’s in de LMP1-klasse. Dit is de koningsklasse in de 24 uur van Le Mans.

De ZEOD RC maakt gebruik van dezelfde batterijtechniek als de Nissan LEAF en kan via het regeneratieve remsysteem, dat tijdens het remmen stroom opwekt, de batterijen bijladen.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fqoZhWPjc_o

Bron: Autoblog

Foto: Nissan persfoto