22-09-2016 16:04 | Door: Hidde Middelweerd

Alle aandelen van het Apeldoornse e-Traction, marktleider op het gebied van elektrische aandrijflijnen, zijn verkocht aan de Chinese Tanhas Group.

De aandelen waren voorheen in handen van investeringsmaatschappij De Hoge Dennen Capital en een groep kleine aandeelhouders. Het Chinese Tanhas Group bestaat uit verschillende Chinese tech-bedrijven die auto-onderdelen, zoals versnellingsbakken, produceren.

Elektrische aandrijflijnen

Het Apeldoornse e-Traction is ontwikkelaar van elektrische aandrijflijnen, die bijvoorbeeld worden toegepast in elektrische stadsbussen. Het bedrijf ontwikkelt sinds eind jaren ’90 technologieën die voortborduren op het gepatenteerde TheWheel, een in-wheel motor die 15 procent efficiënter is dan andere elektrische aandrijfsystemen. Daarnaast is TheWheel 70 procent efficiënter in gebruik dan een dieselbus.

China

Peter de Neef, ceo van e-Traction, is enthousiast over de deal. De Chinese markt voor elektrische bussen is namelijk tien keer groter dan in Europa. In het Aziatische land worden jaarlijks meer dan 450.000 bussen verkocht.

"Winstgevendheid van het bedrijf is tot heden altijd een uitdaging geweest door aan de ene kant de hoge ontwikkelkosten, aan de andere kant het ontbreken van voldoende afzetmogelijkheden in de voor ons meest toegankelijke Europese markt”, zegt De Neef.

“Tanhas heeft naast toegang tot de Chinese stadsbesturen, de openbaarvervoer bedrijven en bus OEM's die daar opereren, ook de financiële middelen om te blijven investeren in het technologieplatform voor andere toepassingen zoals stadsdistributie, landbouw en voertuigen voor de mijnbouw."

Apeldoorn

Het onderzoekscentrum van e-Traction blijft in Apeldoorn. Ook de productie van in-wheel motoren blijft in Nederland en wordt verder uitgebreid. Er komen dan ook tientallen nieuwe banen bij in de aankomende drie jaar.

Een zeer positieve ontwikkeling, stelt De Neef: “Niet alleen voor de BV Nederland en Nederlandse toeleveranciers, maar ook voor al die jonge ingenieurs aan onze Technische Universiteiten die betrokken willen zijn bij relevante toepassingen en ontwikkelingen op het terrein van duurzame mobiliteit."

Tanhas Group heeft de bouwplannen inmiddels al klaarliggen voor een hypermoderne fabriek in de Chinese provincie Hubei. Hier rollen in 2017 de eerste aandrijflijnen van de band. De fabriek gaat werkgelegenheid bieden voor honderden mensen.

Bron: ANP Pers Support | Foto: ANP Pers Support