14-06-2012 13:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nu Saab is overgenomen door National Electric Vehicle Sweden (NEVS), betekent dit ook een nieuwe start voor de failliet verklaarde autoproducent. De verkoop van elektrische auto's moet Saab redden van de ondergang.

Saab begint zijn nieuwe leven als fabrikant van elektrische auto's, onder leiding van de nieuwe eigenaar van Saab, NEVS. NEVS is een Chinees-Japans consortium dat Saab wil transformeren tot de grootste en meest toonaangevende producent van elektrische auto's ter wereld.

China als redder in nood Of dit gaat lukken, blijft afwachten. Vooralsnog verdient geen fabrikant aan de productie van elektrische auto's. De nieuwe Zweeds-Chinese Saab-eigenaar Karl Joan Jiang zit dit echter positief in.

China investeert veel in de ontwikkeling van de elektrische markt om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.Karl Joan Jiang, eigenaar van Saab
Saab gaat zich daarom voornamelijk richten op de Chinese markt.

Schulden aflossen Saab was jarenlang eigendom van het Amerikaanse General Motors, totdat het in 2009 verkocht werd wegens aanhoudend slechte resultaten. In december 2011 ging het Zweedse automerk uiteindelijk failliet, nadat het in handen was gekomen van het Nederlandse Spyker. Eigenaar Victor Muller kon destijds niet genoeg investeerders vinden om het bedrijf succesvol te maken.

Met de opbrengst van de verkoop aan NEVS kan Saab zijn schulden terugbetalen aan General Motors en de Zweedse staat. De totale schuld van Saab bedraagt dertien miljard Zweedse kroon (€1,84 mrd).

Bron: ANP Foto: Flickr.com, Vilseskogen