29-10-2013 13:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Autofabrikant Ford maakt gebruik van Big Data om de impact op het milieu te minimaliseren en duurzame vooruitgang te stimuleren.

De onderzoekers van Ford ontwikkelen met behulp van de informatie innovatieve  instrumenten en modellen. De beschikbare hoeveelheid data is enorm. Een hybride Ford Fusion – in Nederland bekend als de Mondeo – genereert bijvoorbeeld 25 gigabyte aan data per uur.

Met de data zijn al instrumenten ontwikkeld, zoals de Ford Fleet Purchase Planner. De tool stelt zakelijke gebruikers in staat hun autopark te optimaliseren, zodat de milieu-impact kleiner wordt. Dat leidt ook tot lagere kosten.

 

Groene TomTom

 

Ford verkent ook de mogelijkheden tot een groene routeplanner, waardoor de impact van een voertuig op specifieke locaties – denk aan ziekenhuizen, scholen en woonwijken – wordt verminderd.

Steeds belangrijker worden de data daarnaast voor het uitvoeren van levenscyclusanalyses (LCA’s). Het bijhouden van energie- en waterverbruik over de gehele levensduur van een auto geeft het meest nauwkeurige inzicht in de milieu-impact van automodellen.

Ford verwacht het gebruik van Big Data op continue basis uit te breiden, zodra betere technologieën en datasets beschikbaar komen.

 

 

Bron: environmentalleader

Foto: Elgin County Archives