30-09-2016 09:19 | Door: Hidde Middelweerd

BMW slaat de handen ineen met Charge Net om een zogeheten ‘electric highway’ te realiseren in Nieuw-Zeeland. Met de bouw van in totaal honderd snellaadstations wordt het mogelijk om het hele land te doorkruisen met een elektrische auto, van Kaitaia naar Invercargill (bijna 2.000 kilometer).

Dit meldt Stuff.co.nz.

Snellaadstations

Charge Net heeft al twintig snellaadstations in Nieuw-Zeeland staan. Aan het einde van dit jaar moet dit aantal zijn uitgebreid naar honderd stations.

Simon Bridges, minster van Energie en Grondstoffen in Nieuw-Zeeland, is enthousiast over de laadstations. “In plaats van het importeren van fossiele brandstoffen, kunnen we onze auto’s aandrijven met schone, groene energie”, zegt hij tegenover Stuff.

Elektrische auto

Bridges stelt echter tegenover Stuff dat Nieuw-Zeeland tegelijkertijd voor een uitdaging staat: “Meer inwoners moeten de overstap naar elektrische auto’s gaan maken. Anders hebben we niks aan de infrastructuur.”

Momenteel rijden er minder dan 2.000 elektrische auto’s rond in Nieuw-Zeeland. De overheid heeft zich echter als doel gesteld om dit aantal jaarlijks te verdubbelen. In 2021 zou dat aantal dan ook gegroeid moeten zijn naar 64.000 EV’s.

De Nieuw-Zeelandse overheid hoopt dit te bereiken door jaarlijks $ 6 mln te investeren in elektrische auto’s. Dit geld kan worden gebruikt voor de promotie van EV’s, de invoering van belastingvoordelen voor eigenaren en grootschalige import van elektrische auto’s.

BMW i3

Momenteel worden er slechts twee elektrische modellen verkocht in Nieuw-Zeeland: de BMW i3 en de Renault Zoe. De Nissan Leaf is ook populair en wordt veelvuldig als tweedehands model geïmporteerd.

Bron: Stuff.co.nz | Foto: Raphael Desrosiers via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)