04-10-2016 17:00 | Door: Hidde Middelweerd

Noord-Brabant krijgt er duizend extra laadpalen bij. Op deze manier wil de provincie elektrisch rijden in de regio stimuleren.

Dit meldt het Eindhovens Dagblad (ED).

Elektrisch rijden

"We willen de ontwikkeling van elektrisch rijden in Brabant stimuleren en op den duur overdragen aan de markt", zegt Floris Ran, woordvoerder van de provincie Noord-Brabant, tegenover het ED.

Om deze reden wordt er ook om een investering gevraagd vanuit het bedrijf dat de duizend laadpalen uiteindelijk gaat plaatsen. Het bedrijf kan dat geld later terug verdienen door gebruikskosten van de laadpalen in rekening te brengen bij de consument.

De kosten van een laadpaal liggen rond de € 3.500. Het rijk legt € 900 per laadpaal in, de provincie € 650 en geïnteresseerde gemeenten € 250. De resterende € 1.700 komt voor de rekening van het bedrijf dat de aanbesteding krijgt.

Welk bedrijf de laadpalen gaat installeren, is nog niet bekend. De sluitingsdatum van de openbare aanbesteding is 18 oktober.

Elektriciteitsnet

De laadpalen komen met een slimme functie: ze laden gekoppelde auto’s op, op momenten dat het stroomnet weinig belast wordt. Op die manier wordt het opladen van een elektrische auto stukken goedkoper.

Gemeenten

Inmiddels hebben 46 gemeenten toegezegd mee te willen werken aan het project.

Bron: Eindhovens Dagblad ¦ Foto: David van der Mark via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)