19-10-2016 15:35 | Door: Hidde Middelweerd

Met de opkomst van elektrische auto’s in volle gang, kijkt NASA al een stapje verder. De ruimtevaartorganisatie heeft een nieuw testcentrum geopend om vliegtuigen met elektrische aandrijving werkelijkheid te maken.

Dit meldt NASA in een nieuwsbericht.

Duurzame luchtvaart

“Vliegmaatschappijen concurreren met elkaar om de uitstoot en het brandstofverbruik van vliegtuigen terug te dringen”, zegt Rodger Dyson, hoofdtechnicus bij het NASA Glenn Research Center, in het nieuwsbericht. “We verwachten dan ook dat vliegtuigen in de toekomst overstappen naar elektrische aandrijvingen.”

In de nieuw geopende faciliteit, genaamd Electric Aircraft Testbed (NEAT), bij Nasa’s Plum Brook Station in Ohio, worden systemen voor elektrisch vliegen ontwikkeld en getest.

Elektrisch vliegen

In september testte het team van Dyson met succes een elektrisch aandrijvingssysteem, dat op papier al in staat moet zijn om een één- of tweepersoons vliegtuig aan te drijven. In de toekomst verwacht NASA aandrijvingssystemen te ontwikkelen voor grotere passagiersvliegtuigen, met een vermogen van meer dan 20 megawatt.

“We hopen te ontdekken hoe we deze aandrijvingssystemen efficiënter en lichter kunnen maken”, besluit Dyson.

Elektromotoren

Vorig jaar presenteerde NASA al een conceptversie van een elektrisch hybride vliegtuig. Dit toestel is uitgerust met 18 elektromotoren, die in de vleugels verwerkt zijn.

Bron: NASA | Foto: NASA