02-11-2016 10:24 | Door: Hidde Middelweerd

Toyota Motor heeft laten weten dat het bedrijf lithium-ion-batterijen in gebruik gaat nemen. Dit geeft de Japanse automaker meteen de optie om een volledig elektrische auto op de markt te brengen.

Dat meldt Reuters.

Elektrische auto

Toyota heeft lange tijd de boot afgehouden op het gebied van li-ion-batterijen, door zorgen over kosten, afmetingen en veiligheid. Waar concurrenten als Tesla en Nissan al tien jaar gebruik maken van li-ion-batterijen, bleef Toyota nikkel-metaalhydride-accu’s (NiMH) in zijn modellen verwerken.

Het Japanse automerk richtte zich tot op heden vooral op waterstof-brandstofceltechnologie. Nu Toyota lithium-ion-batterijen in gebruik gaat nemen, lijkt de weg echter open voor een volledig elektrisch model.

Plug-in hybride

Toyota stelt dat de Prius Prime (zie foto), een plug-in hybride auto die in 2017 op de markt verschijnt, al is uitgerust met een lithium-ion-batterij. De nieuwe Prius moet in staat zijn om 60 kilometer volledig elektrisch te rijden, voordat hij overschakelt op de verbrandingsmotor.

Veiligheid

De grootste reden voor het afhouden van een overstap op lithium-ion-batterijen was veiligheid. Koji Toyoshima, hoofdingenieur van de Prius, tegenover Reuters: “Het is een grote opgave om een lithium-ion-batterij te ontwikkelen die honderdduizenden kilometers lang veilig blijft presteren. Het gaat allemaal om veiligheid.”

Om die veiligheid te garanderen, werkte Toyota samen met Panasonic, dat ook batterijen produceert voor Tesla. Het Japanse automerk beschikt nu over technologie die in staat is om de temperatuur en conditie van alle 95 batterijcellen te allen tijde te meten.

Bron: Reuters | Foto: Toyota