11-12-2013 11:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) wil de door Brussel vastgestelde fijnstofnorm verlagen van 25 naar 20 microgram per kubieke meter.

Hiermee reageert zij op de bevindingen van een Europees onderzoek, die in het medische tijdschrift The Lancet verschenen. De studie toont aan dat lagere concentraties fijnstof gevaarlijker zijn dan gedacht. De PvdA-staatssecretaris zei dat Nederland al onder die norm zit, maar dat veel industriële fijnstof uit het buitenland overwaait. Het Duitse Ruhrgebied is hier een voorbeeld van. Vrijdag spreekt ze met EU-collega’s over het verscherpen van de fijnstofnormen in Europees verband.

 

Steun

 

De PvdA, GroenLinks en D66 steunen Mansvelds voorstel. GroenLinks voegde toe dat eenvoudige maatregelen de fijnstofconcentratie al aanzienlijk kunnen verlagen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid van de A10 en A13 naar 80 kilometer per uur. Mansveld pleit voor schonere auto’s, maar omdat Nederland geen grote autofabrikanten heeft, zijn we afhankelijk van Europese afspraken.

Voor haar VVD-coalitiegenoten kwam dit voorstel echter als een onaangename verrassing, vooral voor kamerlid Remco Dijkstra. “We willen allemaal schone lucht, ook de VVD. Maar wie heeft dit besloten, waar is het besloten, wanneer? Is het überhaupt besloten?”

 

Studie

 

In een grootschalige studie (gecoördineerd door Universiteit Utrecht) werden in 22 gebieden metingen gedaan en werd de luchtvervuiling van de huizen van ruim 360.000 deelnemers in kaart gebracht. Hoewel Mansveld pleit voor een verlaging tot 20 microgram, zijn gezondheidsrisico’s ook aanwezig bij concentraties die lager zijn dan 15 microgram. Veel Europeanen leven in gebieden waar de concentratie rond die waarde bevindt.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een norm van 10 micrometer, daar zit Mansvelds voorstel nog ruim boven. “Het is beter om de gezondheidsnorm te hanteren in plaats van opnieuw te veel vervuiling toe te staan,” vindt Milieudefensie. Ook zegt de milieuorganisatie dat overheden fijnstofconcentraties beter moeten meten.

 

 

Bron: Trouw | Foto: Antoon's Foobar via Flickr.com