20-06-2012 10:30 | Door: Cato van Hees

Vandaag voegen NS en Milieu Centraal een extra optie toe aan de reisplanner van ns.nl. De ‘CO2-vergelijker’ vergelijkt de CO2-uitstoot per treinreis met de uitstoot van meerdere automodellen.

Met de CO2-vergelijker is het mogelijk om naast het plannen van je treinreis, de CO2-uitstoot van je reis te vergelijken met dezelfde rit met verschillende auto’s. Vergelijkbaar met energielabels is aan de kleuren af te lezen hoe de autotypes en de trein ten opzichte van elkaar presteren.

De lancering vindt plaats op de dag dat de Rio+20 start. "Met deze CO2-vergelijker willen we samen met Milieu Centraal laten zien dat duurzaamheid niet in Rio begint, maar dat je zelf al eenvoudig het verschil kan maken," aldus Michiel van Roozendaal, binnen de NS-directie verantwoordelijk voor duurzaamheid.

CO2-besparing

Op het traject Utrecht-Amsterdam, een traject van 39 km, is te zien dat een kleine benzineauto 4,8 kg CO2 uitstoot. Dat is 8 kg CO2 met een grote MPV-auto op benzine. Echter komt er op hetzelfde traject met de trein maar 1,2 kg CO2 vrij.

Partners

NS wil het energieverbruik en de CO2-uitstoot per reizigerskilometer verminderen. Zij heeft zichzelf ten doel gesteld om tussen 2008 en 2020 jaarlijks 2 procent minder energie per reizigerskilometer te verbruiken. Tussen 2008 en 2010 daalde de CO2-uitstoot al met 4 procent van 39 gram naar 35,1 gram per reizigerskilometer.

De CO2-vergelijker maakt gebruikt van de statistieken van Milieu Centraal, een onafhankelijke milieuorganisatie over het energieverbruik van de verschillende type auto’s.

Bron: ANP

Foto: Michael Day