16-12-2016 07:10 | Door: Hidde Middelweerd

De opkomst van elektrische auto’s kan, mits deze zich doorzet, zorgen voor meer dan 30.000 extra banen in 2025.

Dat stelt Joblift, een metazoekmachine voor vacatures, naar aanleiding van eigen onderzoek in een persbericht.

Elektrische auto’s

De Nederlandse overheid heeft het doel gesteld dat er in 2025 1 miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen rijden. Joblift stelt dat het banenaanbod in de EV-sector met 30.600 toeneemt wanneer deze doelstelling wordt behaald.

Sinds januari 2014 werden er volgens het onderzoek 2.669 banen gecreëerd in de sector van e-mobility. Als het aandeel van elektrische auto’s blijft groeien zoals het nu groeit, komen er tot en met 2020 nog eens 3.400 nieuwe banen bij.

Hoogopgeleiden

Vooral hoogopgeleiden profiteren volgens Joblift van het stijgende banenaanbod in de EV-sector. Ongeveer 45 procent van de vacatures vroeg om een hbo-opleiding. Bij 14 procent van de vacatures werd gevraagd om een universitaire opleiding. Bij 41 procent van de banen kwamen ook werkzoekenden met een mbo-opleiding in aanmerking.

Noord-Holland en Noord-Brabant bieden, met respectievelijk 958 en 612 nieuwe banen, de grootste werkgelegenheid in de EV-sector.

Tesla

De meeste vacatures kwamen bij Tesla vandaan, stelt Joblift. Dit omdat het automerk zowel een fabriek als zijn Europese hoofdkantoor in Nederland heeft staan.

De vacaturebank maakt daarnaast melding van een eventuele Gigafactory van Tesla in Nederland. Tesla-topman Elon Musk heeft laten weten dat hij een tweede Gigafactory in Europa wil realiseren. De Nederlandse overheid liet op haar beurt weten zich in te gaan zetten om deze megafabriek naar Nederland te halen. Mocht dit lukken, dan zal het banenaanbod in de e-mobilitysector een enorme boost krijgen, stelt Joblift.

Bron: Joblift | Foto: Kārlis Dambrāns via Flickr.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)