21-06-2012 11:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto’s in 2011 is omlaag gegaan met 3,3 procent (4,6 gram). Dit blijkt uit gegevens van het Milieuagentschap van de EU (EEA).

Er zijn vorig jaar 12,8 miljoen auto’s verkocht in Europa, waarvan een auto gemiddeld 135,7 gram CO2 per kilometer uitstootte. In 2010 telde deze uitstoot 140,3 gram per kilometer.

Vooruitgang

De cijfers wijzen uit dat producenten hun best doen om aan de gestelde uitstooteisen te voldoen. De EU heeft dit jaar namelijk bepaald dat in 2015 alle nieuwe auto’s gemiddeld 130 gram per kilometer of minder moeten uitstoten.

Deze cijfers wijzen uit dat er vooruitgang is in het verbeteren van brandstof efficiëntie en het verminderen van CO2-uitstoot van nieuwe auto’sConnie Hedegaard, Europees Commissaris voor Klimaat

Als een auto producent in 2015 nog niet aan de eisen voldoet, staan hier sancties op. Voor elke extra gram CO2 boven het gemiddelde toegestane gewicht krijgt men een boete.

Nederlandse auto’s

Eerdere cijfers van de EEA wezen uit dat de vermindering in gemiddelde uitstoot is te danken aan verbeterde technologie, en een verandering in koopgedrag dat leidt naar het kopen van zuinigere auto’s door een stijging van de olieprijzen.

De nieuwe auto’s die in Nederland verkocht worden voldeden al in 2010 aan de uitstooteisen van 2015. De geregistreerde auto’s in dat jaar stootten gemiddeld 129 gram CO2 per kilometer uit. Dit komt ondermeer doordat de overheid door een reeks maatregelen de verkoop van zuinige auto’s stimuleert.

Bron: Businessgreen.com

Foto: Flickr.com, Nathan E Photography