26-06-2012 12:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Toyota en BMW hebben besloten hun samenwerking voor de ontwikkeling van nieuwe, duurzame auto’s uit te breiden.

In december kondigde de bedrijven al aan te gaan samenwerken in de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologieën. Ze willen de ontwikkelingskosten voor de volgende generatie lithium-ion-batterijen delen.

Onder die overeenkomst zou BMW technologie leveren voor een lichte carrosserie van koolstofvezel. Een auto die daarmee is uitgerust, verbruikt minder brandstof. Bovendien zou BMW zijn efficiënte dieselmotoren leveren aan Toyota.

In de uitbreiding van de overeenkomst zal Toyota voor de eerste keer zijn brandstofceltechnologie delen met een ander bedrijf, gebaseerd op waterstofgas. Toyota Nederland liet weten binnenkort met meer inhoudelijke details te komen over de uitbreiding van het samenwerkingsverband.

Dieselmotoren

Vooral het Japans bedrijf spint garen bij de samenwerking. Toyota hoopt met de dieselmotoren van BMW voet aan wal te krijgen in de Europese dieselautomarkt. Meer dan de helft van de personenauto’s in Europa rijdt op diesel en er wordt verwacht dat de vraag naar dieselmotoren met weinig CO-2 uitstoot zal toenemen.

Toyota en BMW zijn koplopers in de duurzame markt. Zo is BMW steevast toonaangevend in de Dow Jones Sustainability Index – een belangrijke ranglijst van duurzame bedrijven- en ligt Toyota aan kop als het om hybride-auto’s gaat.

Niet elke samenwerking tussen autofabrikanten is overigens succesvol. Een partnership tussen Suzuki en Volkswagen is wegens teleurstellende resultaten voorlopig in de rechtszaal tot stilstand gekomen. Volkswagen heeft zijn belang van 20 procent in Suzuki verkocht.

Bron: phys.org

Foto: Garonne National Laboratory