16-02-2017 14:45 | Door: Hidde Middelweerd

Het NS Innovatiefonds en Uniiq investeren gezamenlijk in de start-up Hardt, dat is opgericht door het Hyperloop-team van de TU Delft. Het studententeam, dat onlangs de Hyperloop-competitie van Tesla-topman Elon Musk won, gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van de Hyperloop, een futuristisch transportsysteem.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte de investering bekend bij de thuiskomst van het studententeam.

Dat meldt Uniiq in een persbericht.

Hyperloop

Hardt gaat zich de aankomende jaren bezighouden met de ontwikkeling van een Hyperloop transportsysteem. Dit futuristische transportmiddel bestaat uit een systeem van vacuum getrokken buizen, waar capsules doorheen geschoten worden. Omdat deze capsules nauwelijks luchtweerstand ervaren, kunnen ze snelheden van 1.200 kilometer per uur bereiken.

Daarnaast biedt de Hyperloop een schonere en duurzamere manier van transport, omdat het veel minder schadelijke stoffen uitstoot. In theorie kunnen zonnepanelen op de buis alle energie leveren die het transportmiddel nodig heeft.

Elon Musk

Het studententeam van TU Delft kwam in januari als winnaar uit de bus van de Hyperloop-competitie, die Elon Musk in Los Angeles organiseerde. Het team liet 27 andere deelnemers achter zich. “Het is ons doel over vier jaar een volledig operationeel testtraject te hebben gebouwd”, zegt Tim Houter, CEO van Hardt, in het persbericht. “Samen, als één Nederland, brengen wij de mondiale mobiliteit tot een nieuw niveau, en Nederland tot de top op het gebied van techniek en innovatie. Het startkapitaal van UNIIQ, Delft Enterprises en NS Innovatiefonds is hierin en goede impuls naar een nieuwe wereld van transport.”

Minister Kamp is enthousiast over de mogelijkheden van de Hyperloop: “De ontwikkeling van de Hyperloop door Delftse studenten is een mooi voorbeeld van hoe Nederlands innovatief denkvermogen kan bijdragen aan een mondiaal vraagstuk. Wanneer zulke kennis daadwerkelijk wordt omgezet in concrete producten of diensten draagt dat bij aan onze economie. Daarom is het goed dat ik het team vandaag niet alleen mag feliciteren met hun overwinning, maar ook kan aankondigen dat het ministerie van Economische Zaken toekomstige teams en de vandaag gelanceerde start-up Hardt ook gaat ondersteunen bij het verder uitbouwen van hun innovatieve ideeën.”

Bron: Uniiq | Foto: Uniiq