30-01-2014 11:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Duitse autofabrikant Mercedes-Benz werkt aan de ontwikkeling van een nieuw soort bio-ethanol. De biobrandstof wordt gemaakt uit landbouwafval zoals stro.

Samen met chemiebedrijven Clariant en Haltermann werkt Mercedez Benz samen aan de brandstof sunliquid20. De komende twaalf maanden kunnen auto’s van een testvloot van Mercedes-Benz tanken bij een nieuw tankstation in Stuttgart-Untertürkheim dat voor deze test is gebouwd.

 

Cellulose

 

Sunliquid20 bestaat uit benzine met 20 procent cellulose-ethanol dat afkomstig is uit plantaardige materialen. Landbouwafval is een geschikte kandidaat als input voor de verdere verwerking tot biobrandstof. De brandstof kent een hoog octaangetal (RON) dat boven de 100 ligt: dit garandeert te effectiviteit van de brandstof. Het octaangetal geeft de klopvastheid aan de benzine. Als het octaangetal hoog is, is de benzine minder geneigd tot spontane ontbranding.

Brandstof uit cellulose is een zogeheten ‘biobrandstof van de twee generatie’. In tegenstelling tot biobrandstoffen van de eerste generatie worden energiegewassen gebruikt die niet aan voedsel verwant zijn. Sunliquid20 vormt daardoor geen bedreiging voor de voedselproductie.

 

Duurzame mobiliteit

 

“Het verduurzamen van mobiliteit is één van onze kernwaarden,” zegt Peter Lückert, directeur Engines, Powertrains en Fuel Injection bij Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz. “We zien bij biobrandstoffen van de tweede generatie veel mogelijkheden op gebied van duurzaamheid en reductie van CO2-uitstoot. Onze BlueDIRECT-benzinemotoren kunnen daarom al benzine met 20 procent bio-ethanol tanken. Dat biedt ideale condities voor maximaal rendement en hoge CO2-besparing.”

Udo Hartmann, hoofd Corporate Environmental Protection bij Daimler, voegt toe dat wereldwijd nog grote hoeveelheden reststoffen uit de landbouw onbenut blijven. “Cellulose-ethanol kan een kwart van de verwachte Europese benzinebehoefte in 2020 voorzien. Dat is een belangrijke bouwsteen op weg naar duurzame mobiliteit.”

Bron: AutoZine | Foto: John Karakatsanis via Flickr