28-06-2012 08:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

De gemeente Utrecht wil vervuilende auto's uit het centrum weren. Dat maakte de gemeente bekend. Het stadsbestuur wil de maatregel invoeren om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. "Het Utrechtse wagenpark is vervuilender dan het landelijk gemiddelde", concludeert het gemeentebestuur.

Of de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, is nog niet zeker. Het plan moet eerst langs een "inspraakronde" in met Utrechters, aldus een woordvoerder. "We luisteren altijd naar de stad." Mocht het plan overleven, dan moet het nog naar de gemeenteraad.

Auto's die als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt niet meer in het centrum mogen komen, zijn dieselwagens ouder dan 8 jaar, voor benzine is de grens 12 jaar. De hoogte van een eventuele boete op een overtreding is nog niet bekend. "Daarvoor is het nog veel te vroeg", zegt de woordvoerder. De 'milieuzone' wordt vanaf volgend jaar gefaseerd ingevoerd. Er komt een overgangsregeling voor bewoners van de binnenstad met een oude auto.

Ondernemers in de Utrechtse binnenstad zijn boos over de plannen van het gemeentebestuur om als eerste stad in Nederland vieze auto's te gaan weren uit het centrum. Dat verklaarde Thom Broekman, voorzitter van de ondernemersvereniging Centrum Utrecht, donderdagmorgen. "Het gaat al niet zo best met de economie en dan komt het bestuur met dit plan om Utrecht negatief op de kaart te zetten. De luchtkwaliteit in de stad is misschien een probleem, maar dat wordt niet door ondernemers veroorzaakt. Wij werken allang met schone vrachtauto's. Het probleem is vooral de vieze stadsbussen."

In 2008 sneuvelde een soortgelijk plan in Amsterdam. Daar ging het om auto's van een bouwjaar voor 1992. De plannen stuitten op forse kritiek, onder anderen van toenmalig minister Camiel Eurlings (Verkeer).

Bron: ANP

Foto: Ton Nolles