06-03-2017 12:00 | Door: Hidde Middelweerd

De gemeente Amsterdam start een grootschalige test met het flexibel opladen van elektrische auto’s. Dit houdt in dat elektrische auto’s op een hoger vermogen worden opgeladen wanneer de stroomvraag op andere plekken lager is. Op momenten van piekvraag worden de EV’s juist op een lager vermogen geladen.

De test start in eerste instantie met tweehonderd laadpunten. Amsterdam werkt hiervoor samen met Nuon, Liander en ElaadNL. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Elektrische auto’s

“We verwachten voor de komende jaren een toename van het aantal elektrische auto's in de stad. Dat betekent dat er ook een toenemende vraag naar stroom zal zijn. Met flexibel laden leggen we ook de basis voor het afstemmen van de vraag van de elektrische rijder en het aanbod van duurzame energie”, stelt de gemeente in het persbericht.

"Door vraag en aanbod slim op elkaar af te stemmen, kan er bij het laadproces rekening worden gehouden met dynamisch variërende stroomprijzen en met het lokale aanbod van duurzame energie, uit bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat leidt tot een potentiële kostenverlaging voor elektrische rijders, netbeheerders en energieleveranciers.”

Amsterdam monitort zijn laadpunten, zodat de gemeente weet hoe deze worden gebruikt. Elektrische auto’s die aan de test meedoen, worden daarom in ieder geval voldoende opgeladen voor een volgende rit.

Europees project

De test met dynamisch laden is voor Amsterdam het eerste wapenfeit in het Europese project SEEV4City, waarin de integratie tussen elektrisch vervoer en duurzame energie centraal staat. 

Bron: Gemeente Amsterdam | Foto: public domain