20-03-2017 15:14 | Door: Hidde Middelweerd

Henk Hesselink, ingenieur voor het Netherlands Aerospace Centre, heeft een ronde landingsbaan ontwikkeld. Deze landingsbaan kan ervoor zorgen dat vliegtuigen minder brandstof verbruiken tijdens het landen en opstijgen. Daarnaast dringt het geluidsoverlast rondom het vliegveld terug.

Dat meldt BBC.

Circulaire landingsbaan

“Op deze landingsbaan kunnen verschillenden vliegtuigen tegelijkertijd opstijgen en landen, op verschillende punten van de ronde landingsbaan. Op die manier kun je ervoor zorgen dat vliegtuigen geen last hebben van zijwind tijdens het landen, maar alleen maar tegenwind ervaren”, zegt Hesselink tegenover BBC. Tegenwind is essentieel tijdens het landen, omdat het helpt bij het reduceren van de snelheid van het vliegtuig.

Volgens Hesselink kunnen drie vliegtuigen tegelijkertijd op de landingsbaan terecht. Daarmee heeft de landingsbaan net zoveel capaciteit als vier normale landingsbanen.

Geluidsoverlast

De landingsbaan, die een diameter van 3,5 kilometer heeft, kan ook een belangrijke rol spelen bij het reduceren van geluidsoverlast rondom de luchthaven. Vliegtuigen kunnen namelijk vanuit elke hoek aan komen vliegen. Zo kunnen vliegtuigen aan komen vliegen vanuit een hoek waar weinig mensen wonen. Of de geluidsoverlast kan eerlijker verdeeld worden over de omgeving rondom de luchthaven.

Realiteit?

Hesselink heeft zijn idee inmiddels met verschillende simulaties getest. Plannen voor de daadwerkelijke realisering van een dergelijke landingsbaan zijn er echter nog niet.

Bron: BBC | Foto: NA HNWD/Shutterstock.com