20-02-2014 11:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Toyota begint met het testen van het draadloos opladen van elektrische auto’s. Volgens de Japanse autobouwer heeft een laadtegel 90 minuten nodig om een Prius bij te tanken.

De laadduur is nauwelijks snel te noemen, maar draadloos laden biedt een extra voordeel ten opzichte van conventionele auto’s.

WiTricity

Toyota maakt hierbij gebruik van de technologie van WiTricity, een Amerikaans spin-offbedrijf dat is opgericht door natuurkundigen aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology. Simpel gezegd zijn voor deze techniek twee tegels nodig: de verzender op de grond en de ontvanger aan de onderkant van de auto, de zogenoemde resonator. De grondtegel stuurt elektromagnetische golven naar zijn broertje in de auto. De resonator laadt vervolgens de accu op.  WiTricity claimt dat de afstand tussen verzender en ontvanger vele malen groter kan zijn dan de grootte van de verzender of ontvanger zelf.

Een rechthoekige tegel met een vermogen van 2 kilowatt kan eenvoudig op een parkeervak worden geplaatst. Het proces begint zodra een auto geparkeerd staat boven de tegel. Een batterij van 4,4 kilowattuur kan binnen 90 minuten worden opgeladen.

Tesla Supercharger

De laadsnelheid is laag ten opzichte van andere technologiën die wel een stekker vereisen. Ter vergelijking: een Tesla Supercharger kan een accu van85 kilowattuur van de Tesla Model S binnen een uur opladen. Met de proef probeert Toyota de technologie naar een hoger niveau te tillen, waardoor draadloos laden zich kan vergelijken met conventioneel laden.

Klik op de video om te zien hoe de Toyota Prius wordt opgeladen (en automatisch wordt ingeparkeerd):

Bron: CleanTechnica | Foto: Toyota UK via Flickr | Video: Toyota UK