04-04-2017 12:03 | Door: Hidde Middelweerd

De Universiteit Twente onderzoekt de efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid van e-bikes op zonne-energie, ofwel solar bikes. Hiervoor zet het onderzoeksteam medewerkers van de universiteit in als proefkonijnen, om de elektrische fietsen te testen.

Het project is onderdeel van het ‘Living Smart Campus’-programma, waarbij de campus van de Universiteit Twente als podium dient voor wetenschappelijke experimenten. Dat meldt de universiteit in een persbericht.

Elektrische fietsen

“In Nederland is de e-bike al enorm populair. Het is ook een veelbelovend duurzaam vervoersalternatief. Tot op heden is er weinig bekend over het gebruik van verschillende types e-bikes, de effecten op de gezondheid en op gemotoriseerd vervoer en fietsgebruik in het algemeen", zegt Karst Geurs, professor aan de Universiteit Twente, in het persbericht.

"Ook over de technische prestaties en de effecten van het opladen van e-bikes via zonne-energie op mobiliteitspatronen is nog weinig bekend. Dit gaan we onderzoeken. Daarnaast zijn we benieuwd wat gebruikers vinden van de solar bike.”

Het onderzoeksteam heeft vijf solar bikes en verschillende laadsystemen op zonne-energie tot zijn beschikking, die in de aankomende tijd getest worden door tachtig medewerkers van de Universiteit Twente. De medewerkers in kwestie zullen met de elektrische fiets naar werk rijden en deze opladen met zonne-energie.

Solar bikes

Volgens Angele Reinders, initiatiefnemer van het project, zijn e-bikes op zonne-energie een enorm duurzaam vervoersmiddel: ”Een e-bike opladen met zonne-energie leidt tot twintig keer zo lage CO2-uitstoot dan het opladen met ‘grijze’ elektriciteit.”

Bron: Universiteit Twente | Foto: Universiteit Twente