06-04-2017 12:22 | Door: Erik Verheggen

Snellaadbedrijf Fastned zet een stap richting winstgevendheid. In maart draaiden voor het eerst twee snellaadstations break-even.

De operationele kosten van deze twee Fastned-stations waren vorige maand gedekt door de inkomsten, meldt Fastned.

Fastned, dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations, zag in maart zijn eerste twee stations het break-even-punt passeren. Dit betekent dat de uitgaven voor het operationeel houden van deze stations, zoals stroom, netaansluiting, licentiekosten, locatiehuur, schoonmaak en onderhoud, zijn gedekt door de inkomsten op die stations. Fastned verwacht dat in de komende maanden steeds meer stations het break-even-punt zullen passeren.

Elektrische auto's

De operationele kosten per station liggen volgens het bedrijf laag. Alle 58 Fastned-stations zijn onbemand en worden centraal aangestuurd vanuit het hoofdkantoor. Het volgende financiële doel is dan ook de dekking van deze centrale kosten.

Aangezien deze centrale kosten slechts zeer beperkt toenemen wanneer er nieuwe stations worden toegevoegd aan het netwerk, dalen deze kosten per station bij iedere uitbreiding van het netwerk. De laatste stap naar winstgevendheid van de onderneming betreft dekking van afschrijvingen en financieringslasten.

De Fastned-stations zijn voorbereid op een sterke groei van het aantal elektrische auto's. De capaciteit kan eenvoudig worden uitgebreid door plaatsing van meer en snellere laders. Door de lage operationele kosten en grote capaciteit heeft elk Fastned-station dus ook een grote verdiencapaciteit.

Bart Lubbers, medeoprichter Fastned: "Na vijf jaar investeren is het fantastisch om te zien dat de eerste stations nu break-even draaien. Dit is echt een mijlpaal. Het is de verdienste van het hele Fastned-team en de ruim 1.600 mensen die in een vroeg stadium hebben geïnvesteerd. De omzet bij alle stations groeit en het toenemende aantal elektrische auto's ondersteunt deze trend."

Lubbers was eerder te gast in DuurzaamBV Radio. Beluister hier de podcast:

Bron en foto: Fastned