27-02-2014 16:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Europese Unie is bezorgdheid ontstaan over sponsoractiviteiten van BMW en Audi. De automakers stellen hun luxewagens gratis ter beschikking aan de lidstaten, gelijktijdig met een wetsvoorstel over CO2-normen.

Audi en BMW hebben over een periode van 2,5 jaar gratis auto's aangeboden aan de vijf lidstaten die voorzitter waren van de Unie, schrijft The Irish Independent. In de rol van EU-voorzitter zijn lidstaten nauw betrokken bij onderhandelingen over nieuw beleid. Juist in die periode lag een wetsvoorstel op tafel over strengere emissie-eisen voor motorvoertuigen. De Duitse autolobby is er in geslaagd om een wetsvoorstel af te zwakken.

Critici vinden het moment ongelukkig gekozen. “Belangenverstrengeling is lastig te bewijzen, maar de Duitse autofabrikanten bezitten een perfect gevoel voor timing”, zei Rebecca Harms van de Groenen in het Europees Parlement tegen persbureau Reuters.

 

Zichtbaar

 

Lidstaten en bedrijven zien het probleem niet. Sponsoring van EU-activiteiten is wettelijk toegestaan en is gebonden aan strenge richtlijnen. Het gebeurt al jaren.

Volgens Audi en BMW is de campagne bedoeld om hun zichtbaarheid op de Europese markt te vergroten. Audi schrijft regelmatig in op tenders voor sponsoring van evenementen. Een land dat het voorzitterschap overneemt, kan een aanbod verwachten.

Bron: The Irish Independent | Foto: Antonio Bonanno via Wikimedia Commons

BMW