17-03-2014 10:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De NS gaat in 2016 beginnen met de modernisering van haar VIRM-dubbeldekkers. In 2020 zijn deze 20 procent zuiniger en voorzien van een nieuwe inrichting.

Een deel van de 418 rijtuigen van de NS zien er over twee jaar een stuk moderner uit.  Het gaat om de derde generatie dubbeldekkers, de zogenoemde VIRM-dubbeldekkers, die sinds het begin van de jaren negentig over het Nederlandse spoor rijden.

De treinen worden zuiniger en comfortabeler, zo laat de vervoerder maandag weten. Het project gaat volgens een woordvoerder ''enkele honderden miljoenen'' kosten.

De NS verwacht dat de treinen in 2020 twintig procent zuiniger zijn dan de huidige toestellen. Oude armaturen met TL-verlichting worden vervangen door LED-verlichting. Verder kijkt de NS naar zuinige klimaatinstallaties en aanpassing in de stroomlijning van de wagons.

Het interieur krijgt ook een metamorfose. De treinen worden zo verbouwd dat de inrichting op de bovenverdieping aantrekkelijk is om te werken en lezen. De benedenverdieping wordt informeler ingericht met loungebanken.

[caption id="attachment_62357" align="aligncenter" width="484"] Het toekomstige interieur van de derde generatie VIRM-dubbeldekkers van de NS. Foto via NSonline[/caption]

De dubbeldekkers, afkomstig van treinbouwer Bombardier Transportation, worden onder handen genomen door NedTrain in Haarlem. Begin 2016 moeten de eerste verbouwde treinen gaan rijden. In 2020 moeten alle VIRM-dubbeldekkers zijn aangepakt.

Bron: ANP | Foto: Busfoto.nl via Flickr