17-03-2014 11:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wie vandaag met een even nummerbord de weg op gaat in Parijs riskeert een boete. De aanhoudende smog in de Franse hoofdstad leidt tot bijzondere maatregelen.

Alleen oneven nummerborden worden vandaag toegestaan, waarmee slechts de helft van de auto’s de weg op mag. Hiermee hoopt de Franse regering de gevaarlijk hoge concentratie fijnstof terug te dringen. Vrijdag bereikte deze een niveau van 180 microgram per kubieke meter. De veiligheidslimiet ligt op 80 microgram.

De maatregel geldt van 05:30 vanochtend tot middernacht. Even nummerbordbestuurders die toch de weg op gaan kunnen bekeurd worden voor 18 euro. Of deze boete overtuigend genoeg is moet nog blijken. Vervoersbedrijven klagen nu al over gemiste inkomsten. Ook de snelheidsbeperkingen die de afgelopen week waren ingesteld werden massaal overtreden. Afgelopen donderdag werden hiervoor bijna 6.500 automobilisten bekeurd.

Voor hulpdiensten, vuilniswagens, taxi's en auto's van particulieren met minstens drie passagiers geldt de regel niet. Ook hybride en elektrische auto’s worden vrijgesteld. Vrachtwagens worden in de hele stad niet toegelaten. In Parijs worden vandaag 700 extra politiemensen ingezet.

 

Gratis openbaar vervoer

 

Een pleister op de wonde is dat het openbaar vervoer gratis is. Vorige week werden elektrische auto’s en fietsen gratis verhuurd aan toeristen. Of dinsdag alleen de even nummerplaten aan de beurt zijn wordt later nog bepaald, afhankelijk van de luchtvervuiling. In 1997 nam de Franse overheid overigens al eenzelfde soort maatregel.

De Parijse luchtkwaliteit was afgelopen vrijdag vergelijkbaar met die in Beijing, één van de meest vervuilde steden ter wereld. Het warme weer, weinig wind en veel zon leiden tot de situatie. Eén dag hevige regenval zou de situatie al helpen, zeggen experts.

Bron: NOS | Foto: Storm Crypt by Flickr