19-05-2017 07:36 | Door: Hidde Middelweerd

De start-up OtoSense werkt aan intelligente software die defecten in een auto door middel van geluid kan herkennen. Hierdoor kan preventief onderhoud worden uitgevoerd en wordt de veiligheid vergroot.

De zogeheten AudioHound-app die OtoSense ontwikkelt, attendeert auto-eigenaren tijdig van eventuele defecten aan het voertuig. De start-up heeft een prototype van het systeem, maar hoopt in de toekomst samenwerkingen aan te gaan met autofabrikanten, om de technologie in auto’s te verwerken. Dat meldt Springwise.

Auto’s met oren

De software moet auto’s in staat stellen om elk geluid te horen en onderscheiden, van de motor tot de remblokken. Dit leidt ertoe dat kapotte onderdelen preventief vervangen kunnen worden, wat kosten scheelt en de veiligheid vergroot.

De software is volgens de makers zo geavanceerd dat zelfs slijtage van onderdelen herkend wordt door kleine veranderingen in het geluid.

Zelfrijdende auto’s

De software kan ook gebruikt worden om geluiden te herkennen die buiten de auto te horen zijn. Microfoons zouden bijvoorbeeld sirenes van ambulances, politiewagens en brandweerauto’s kunnen oppikken, zodat zelfrijdende auto’s daar in de toekomst op kunnen anticiperen.

Bron: Springwise | Foto: public domain