03-11-2011 15:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Chinese overheid is een pilot gestart met forse subsidies voor hybride en elektrische auto’s. Hiermee willen ze proberen om de verkoop van elektrische en hybride voertuigen te stimuleren. In 2015 moeten er een miljoen duurzame auto’s op de weg zijn.

De pilot vindt plaats in de steden Shenzen, Shanghai, Changchun, Hangzhou en Hefei. Kopers van de de BYD e6, een elektrisch model van het Chinese automerk BYD, krijgen een subsidie van 32 procent. Hiermee kost de elektrische BYD e6 in plaats van 42 duizend euro in deze steden maar 29 duizend euro.

In deze vijf steden zal ook een infrastructuur voor elektrische auto's gerealiseerd worden. Het Aziatische land heeft in de grote steden met enorme vervuiling te kampen. Vandaar dat er vanaf 1 januari 2011 al sprake is van een 'kentekenloterij': niet alle toekomstige eigenaren van traditionele auto's krijgen een geldig kenteken. Mensen die een elektrische auto kopen hoeven niet met deze loterij mee te doen, zij krijgen sowieso een kenteken.

Op de nieuwe hybride Roewe 750, de voormalige Rover 75 maar nu opgekocht door het Chinese bedrijf SAIC Motor, geldt een subsidie van 13,5 procent. Hierdoor kost de hybride 23 duizend euro, 4 duizend euro minder dan de normale prijs. Normaal gesproken geeft de Chinese overheid bijna 6 duizend euro subsidies op hybride auto’s, en bijna 7 duizend euro op elektrische auto’s.

 

Verenigde Staten

 

Ook aan de andere kant van de wereld is er een hoge ambitie voor elektrische auto’s. De Amerikaanse overheid wil, net als China, dat er in 2015 een miljoen elektrische auto’s op de weg rijden. Om dit te stimuleren is er een project gaande waarbij meer dan 14 duizend oplaadstations in het land worden geplaatst.

Bron: Greenbiz

Foto: Buou