28-03-2014 11:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De BPM-verhoging voor zuinige auto's heeft een verwaarloosbaar effect op de gemiddelde CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving berekend.

Volgens het PBL leidt de verhoging van de aanschafbelasting zelfs tot een verschuiving naar de verkoop van onzuinige modellen. Voertuigen met de lage CO2-uitstoot tot 83 gram per kilometer, krijgen vanaf 2015 een hogere bijtelling van  € 6 euro per gram. Volgens de berekeningen van het PBL in opdracht van het ministerie voor Infrastructuur en Milieu, kan de aanschafbelasting voor deze zuinige auto's oplopen tot ruim 600 euro. Elektrische auto's zonder CO2-uitstoot behouden hun vrijstelling van de BPM-heffing.

Onzuinige auto's

De BPM voor auto's met een hogere uitstoot blijft ongeveer gelijk. Het Planbureau voorziet dat dit leidt tot een lichte verschuiving van de verkoop naar onzuinige modellen. De prijsaanpassing geldt immers alleen de zuinige, vaak kleine auto's.

De verwachte daling van het autobezit, doordat mensen hun auto de deur uitdoen omdat die te duur wordt, is gering. Hun aantal zou niet opwegen tegen de hogere CO2-uitstoot door minder zuinige modellen.

De overheid wil met de verhoging van de aanschafbelasting zo'n 200 miljoen euro ophalen. Volgens het PBL is dat haalbaar. Voor de vermindering van de CO2-uitstoot, een ander gewenst effect van de BPM-verhoging, is de maatregel ongeschikt.

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving | Foto: Bic via Wikipedia