15-06-2017 13:32 | Door: Hidde Middelweerd

Michelin heeft zijn visie op de autoband van de toekomst onthuld, tijdens de Movin’ On conferentie in Montreal. De autoband van Michelin bevat geen lucht, dus een lekke band behoort in de nabije toekomst wellicht tot het verleden. Daarnaast is de autoband gemaakt van biologisch en recyclebaar materiaal.

Ook kan de futuristische autoband bijgewerkt worden door een 3D-printer, zodat eventuele slijtage meteen verholpen kan worden. Door middel van de 3D-printer kan de autoband ook aangepast worden, bijvoorbeeld naar een winterband.

3D-printer

De autoband beschikt daarnaast over sensoren, die de gebruiker van real-time informatie voorzien over de status van de banden. Michelin voorziet een toekomst waar zogeheten ‘Print & Go’-stations bestaan, waar de autobanden meteen bijgewerkt kunnen worden als de situatie daar om vraagt. Dergelijke stations zouden bijvoorbeeld aan de voet van een berg van pas komen.

Biologisch afbreekbaar

De autoband is opgemaakt uit verschillende materialen, zoals hout, hooi, bijproducten van suiker en sinaasappelschillen.

“Wellicht denk je: dit is een droom”, stelde Terry Gettys, head of global innovation bij Michelin, tijdens de conferentie. “Dat is ook zo. Maar het is wel een realistische droom. Het is een concept voor op de lange termijn, dat onze visie op alle elementen van duurzame mobiliteit bij elkaar brengt.”

Bron: Michelin, Autoblog