04-04-2014 10:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie wil dat hybride en elektrische auto's meer lawaai maken om voetgangers te waarschuwen. De voertuigen zijn zo stil dat mede-weggebruikers ze niet horen aankomen.

Een meerderheid van de europarlementariërs is bang dat de stille elektrische en hybride auto's gevaarlijk zijn voor voetgangers en fietsers. Fabrikanten moeten daarom per 1 juli 2019 een zogenaamd Acoustic Vehicle Alerting System installeren in nieuwe typen voertuigen. Vooral kwetsbare voetgangers als kinderen en bejaarden zouden gevaar lopen.

Het Europees Parlement scherpt de geluidsnormen voor gewone auto's juist aan om de volksgezondheid te beschermen. Langdurige blootstelling aan verkeerslawaai is slecht voor de gezondheid, blijkt uit onderzoek van het European Environment Agency. Volgens de onderzoekers heeft de helft van de Europeanen te maken met te hoge lawaainiveaus.

Limieten

De limiet voor normale auto's wordt in 12 jaar teruggebracht van de huidige 74 decibel naar 68 decibel.  Nieuwe modellen krijgen ook een etiket, waarop de geluidsproductie staat vermeld. Er zijn al etiketten die klanten informatie geven over brandstofefficiëntie, de hoeveelheid bandengeluid en de CO2-uitstoot van een voertuig.

De Europese maatregel om auto's stiller te maken, bespaart op den duur extra kosten op gezondheidszorg en maatregelen die de geluidshinder van autoverkeer beperken.

Bron: Europees Parlement | Foto: Bontenbal