04-07-2012 11:22 | Door: Cato van Hees

In de lente van 2013 zal het nieuwe pronkstuk van Nissan, de elektrisch aangedreven Nissan Leaf, overal in Nederland verkrijgbaar zijn. Het uitgebreide oplaadnetwerk en de vraag naar elektrisch rijden, zijn tekenen voor groot succes.

Vanaf 1 april 2013 is de Nissan Leaf te vinden in alle Nissan showrooms van Nederland. Aanvankelijk werd de milieuvriendelijke versie van Nissan in maart 2011 via vier Nederlandse Nissan dealers geïntroduceerd.

“Vanwege de toenemende verkoopaantallen én het feit dat er hard wordt gewerkt aan het netwerk van oplaadpalen door heel Nederland, kan de Nissan Leaf nu met een gerust hart overal worden verkocht,” benadrukt Bart van Thienen, Communications Director bij Nissan Nederland.

De elektrisch aangedreven wagen werd in 2011 door 48 autojournalisten uit 22 landen verkozen tot World Car of the Year (WCOTY).

Even bijscholen

In de aanloop van de Nederlandse uitbreiding van de Nissan Leaf, worden autodealers nog even bijgeschoold. De verschillen ten opzichte van de reguliere Nissan liggen met name in het onderhoud van de auto.

Daarnaast is de auto uitgerust met vele technische gadgets, waaronder een navigatiesysteem voor het vinden van de dichtstbijzijnde oplaadpunten en een timer voor het laden, zodat dit kan plaatsvinden met nachtstroomtarief.

Nederlands oplaadnetwerk

Ook is het Nederlandse oplaadnetwerk volgens Nissan klaar voor de verkoop. De Japanse autofabrikant investeert bovendien in een versnelde uitbreiding van laadpunten.

De Nissan dealers worden verplicht een oplaadpunt en een snellader te installeren, de Leaf is namelijk voorzien van een Lithium-ion-accu met twee stekkers. Via de een wordt de Leaf in acht uur opgeladen, en via de ander in twintig minuten.

De gemiddelde Nissan Leaf rijder rijdt volgens onderzoek 60 km per dag, de officiële actieradius van de auto dus ruim voldoende, namelijk 175 km.

Bron: Autozine

Foto: Tom Raftery