04-07-2012 15:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Sinds een half jaar heeft Amsterdam als eerste van Europa een volledig elektrische taxiservice. De twaalf elektronische auto’s van TAXI-E hebben de afgelopen zes maanden 250.000 kilometer afgelegd, dat is meer dan zes keer de wereld rond.

Elektrische auto’s zijn ongeveer tachtig procent milieuvriendelijker dan normale auto’s en produceren geen uitlaatgassen. Daarnaast hoeft er niet geschakeld te worden, waardoor de auto geleidelijk optrekt en direct op volledige snelheid is.

Lege accu

Toch hebben andere taxibedrijven bezwaren om te investeren in elektrische auto’s. Zo vrezen ze dat de taxi’s halverwege een rit met een lege accu komen te staan. Dit is echter zelden het geval. Ruud Zandvliet, directeur van TAXI-E licht toe: "Afgelopen jaar hebben wij vaker stil gestaan met een lekke band, dan door een lege batterij. Het gaat uiteindelijk om gedrag en gewenning. De afgelopen drie maanden hebben wij niet één keer stilgestaan."

Afgelopen jaar hebben wij vaker stil gestaan met een lekke band, dan door een lege batterij.Ruud Zandvliet, directeur TAXI-E

De Nissan Leaf auto’s die TAXI-E gebruikt kunnen in volledig opgeladen stand zo’n 140 kilometer afleggen. Door de grote toename van snelladers in de stad kan de auto binnen een half uur weer tot tachtig procent worden opgeladen.

Uitbreiding

Een taxi die op benzine rijdt in Amsterdam produceert gemiddeld evenveel uitlaatgassen als 35 personenauto’s. De twaalf taxi’s van TAXI-E hebben in de afgelopen zes maanden al ruim 400 personenauto’s gecompenseerd en willen in september de vloot nog eens flink uitbreiden. Ook de Gemeente Amsterdam ziet graag meer groene taxi’s in de stad en wil vóór 2015 450 volledig elektronische taxi’s in Amsterdam zien.

Bron: SimplyPR

Foto: Dennis Skley