08-08-2017 18:28 | Door: Hidde Middelweerd

De provinciale weg N401 tussen Kamerik en Breukelen wordt over de hele breedte uitgerust met zonnepanelen. Dit is het eerste stuk wegdek in Nederland dat over zonnepanelen zal beschikken.

Ter hoogte van Kockengen zijn de voorbereidende werkzaamheden al begonnen. De zonnepanelen in het wegdek moeten dit jaar nog gerealiseerd worden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Zonnepanelen

In eerste instantie wordt er een proefvlak van 20 meter aan zonnepanelen geïnstalleerd, met een totaaloppervlakte van 50 vierkante meter.

De zonnepanelen zijn ontwikkeld door het Franse Wattway en zijn bestand tegen veel en zwaar verkeer. Wattway heeft ten westen van Parijs al een kilometer aan zonnepanelen in het wegdek geïnstalleerd.

Duurzaamheid

“Net zoals de provincie Utrecht zijn ook wij bezig met duurzaamheid. Deze weg is daarbij bewust uitgekozen voor de proef’’, stelt projectleider Ad van ’t Zelfde van BAM Infra tegenover het AD.

Van ’t Zelfde stelt dat de N410 ideaal is voor de test met zonnepanelen omdat er weinig bomen staan en het wegdek veel zonne-uren kent.

Over twee jaar worden de testresultaten bekeken en wordt het aantal vierkante meters wegdek met zonnepanelen wellicht uitgebreid.

Lees ook:

Bron: AD | Foto: COLAS – Hervé DOURIS