16-08-2017 12:05 | Door: Hidde Middelweerd

Het aantal elektrische auto’s in de Randstad zal de aankomende jaren explosief groeien. In Den Haag, Dordrecht en Rotterdam verdubbelt het aantal stekkerauto’s binnen twee jaar. In Amersfoort en Utrecht gebeurt dat binnen vier jaar.

Die voorspelling komt voort uit onderzoek van Stedin, Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en ElaadNL.

Elektrische auto’s

De dalende prijs van elektrische auto’s is volgens het onderzoek de belangrijkste reden voor de groeiende populariteit. Het onderzoek stelt dat elektrische auto’s in de aankomende jaren niet enkel weggelegd zijn voor huishoudens met een hoog inkomen. Met de komst van elektrische auto’s als de Tesla Model 3 worden stekkerauto’s beschikbaar voor een steeds groter publiek.

Uit het onderzoek blijkt dat deze ontwikkeling de aankomende jaren terug is te zien in de Randstad. In steden als Den Haag, Rotterdam en Dordrecht wordt binnen twee jaar een verdubbeling van het aantal elektrische auto’s verwacht.

Elektriciteitsnet

Het onderzoek wijst daarnaast op het feit dat deze groei van elektrische auto’s op de weg gevolgen heeft voor het elektriciteitsnetwerk. Het energieverbruik van een elektrische auto is in sommige gevallen vergelijkbaar met dat van tien huishoudens, aldus het rapport. Het is dan ook zaak dat de capaciteit van het lokale elektriciteitsnetwerk wordt klaargestoomd voor de toekomst, om de stijgende elektriciteitsvraag op te vangen.

 

Bron: Stedin | Foto: Shutterstock.com