06-09-2017 12:33 | Door: Hidde Middelweerd

Van Hool, Belgische producent van bussen en industriële voertuigen, levert acht trambussen op waterstof aan de Franse stad Pau. De zogeheten Exqui.City geldt als een primeur: het is de eerste keer dat waterstoftechnologie is geïntegreerd in een trambus.

Dat meldt Van Hool in een persbericht.

Waterstof

De aandrijving van de innovatieve trambus is hybride elektrisch. Enerzijds beschikt het voertuig over een accupakket en elektromotoren. Anderzijds beschikt de trambus over waterstof-brandstofceltechnologie, waarbij waterstof en zuurstof, door middel van elektrolyse, omgezet worden in elektriciteit. Ook beschikt de trambus over technologie om remenergie terug te winnen en opnieuw te gebruiken.

De trambus heeft een lengte van ruim 18 meter en biedt ruimte voor 125 passagiers. Op een volle tank is het emissievrije voertuig in staat om 300 kilometer af te leggen. Een tankbeurt neemt ongeveer tien minuten in beslag.

De acht Exqui.City’s worden naar verwachting in de tweede helft van 2019 opgeleverd en ingezet in Pau.

Mijlpaal

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool, in het persbericht: “We hebben de ervaring en het vertrouwen om dit belangrijke project tot een goed einde te brengen. Van Hool heeft al meer dan vijftig voertuigen gecommercialiseerd die op waterstof rijden: 32 in Europa en 21 in Noord-Amerika. De unieke combinatie van een trambus met een waterstof-aandrijving is een nieuwe mijlpaal in het moderne, ecologische openbaar vervoer."

Bron & foto: Van Hool