28-04-2014 11:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vliegtuigproducent Airbus start in 2017 met de ontwikkeling van hybride vliegtuigen die elektrisch landen en starten. De toestellen zullen naar verwachting in 2030 verschijnen.

Dit berichten verschillende Duitse media op basis van een persconferentie van het bedrijf in München.

De hybride toestellen zijn bedoeld als alternatief voor de kleinere regionale vliegtuigen met een capaciteit van 70 tot 90 passagiers.  De voornaamste reden voor de ontwikkeling van het elektrische vliegtuig is het verminderen van lawaai rond luchthavens. Ook het verminderen van de CO2-uitsoot is een belangrijk motief.

Voorlopig zullen de vliegtuigen alleen elektrisch starten en landen. Het is nog niet mogelijk om volledig elektrisch te vliegen.

 

Vernieuwde poging

 

De vliegtuigproducent ontwikkelde eerder al een kleiner vliegtuig dat op een batterij vloog. De zogenaamde ‘E-Fan’ maakte de verwachtingen niet waar en kon, in tegenstelling tot de doelstelling van een uur, slechts 35 minuten in de lucht blijven. Voor de ontwikkeling van het nieuwe toestel zal Airbus dan ook gebruik moeten maken van een grotere batterij.

Het eerste prototype van het vernieuwde vliegtuig zal naar verwachting in 2030 verschijnen. Hoeveel geld er met het project is gemoeid, is nog niet naar buiten gebracht.  Wel is bekend dat Airbus bij het project steun krijgt van de Franse regering.

Bron: Nuzakelijk | Foto: Tino Keitel via Wikimedia Commons