09-07-2012 11:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nog op zoek naar een luxueuze, milieubewuste vakantie? Stap dan in het vliegtuig naar de Malediven en help mee het land CO2-neutraal te maken.

President Mohamed Waheed van de Malediven, een eilandengroep in de Indische Oceaan, wil een vrijwillige belasting voor toeristen instellen. De opbrengsten van deze belasting worden besteed aan het milieuproject, dat er voor moet zorgen dat de Malediven in 2020 het eerste CO2-neutrale land ter wereld wordt.

“Het idee is om vrijwillige belasting te vragen aan toeristen die per vliegtuig het land in komen,” aldus president Waheed. “Zelfs als een toerist maar $10 (€8) schenkt, dan levert dat ons in totaal $10 mln (€8 mln) per jaar op. Een enorme bijdrage voor ons CO2-neutraal programma.” Jaarlijks vieren zo’n miljoen toeristen, vooral uit Europa en de Verenigde Staten, hun vakantie op de witte stranden van de Malediven.

Laagste hoogtepunt ter wereld

De opwarming van de aarde vormt een enorme bedreiging voor het land met het laagste hoogtepunt ter wereld. De 1192 eilanden liggen gemiddeld zo’n 1.5 meter boven zeespiegel. “Ik geloof dat de meeste toeristen milieubewust zijn en daarom blij zullen zijn om de Malediven CO2-neutraal te maken,” denkt president Waheed.

Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in het bouwen van ‘groene’ gebouwen

- President Mohamed Waheed

Door de vorige president is er al een zogenaamde ‘vliegveld-constructie’ ingesteld, dat er voor zorgt dat er per toerist $27 (€22) naar het project gaat. De huidige president heeft nu voor een extra vrijwillige belasting gekozen, om de toeristen niet te ontmoedigen naar het eiland te komen. Volgens officiële cijfers is de economie voor dertig procent afhankelijk van toerisme; volgens onofficiële cijfers voor tachtig procent.

CO2-neutraal

De eilandengroep heeft een $1.1 mlr (€9 mln) plan waardoor in 2020 zestig procent van de totale energiebehoefte door hernieuwbare energie wordt voorzien. De helft hiervan moet door zonne-energie opgewekt worden, de resterende tien procent door windenergie en biobrandstoffen. Daarnaast worden er meer milieuvriendelijke gebouwen gemaakt en wordt er qua transportmiddelen omgeschakeld naar elektrische en hybride voertuigen.

“We lopen een beetje achter op schema, maar we willen dit de komende vijf jaar in halen,” aldus president Waheed. Ook hoopt het land $30 mln (€24 mln) uit het Climate Investment Funds te krijgen; een fonds om arme landen bij de financiering van milieuvriendelijke projecten te helpen.

Bron: Reuters

Foto: Sarah Ackerman via Flickr.com